4 aprilie 2013

Carcaletele


Dacă de pildă cineva vrea să facă acum un bilanţ dur al situaţiei, şi sunt oameni capabili să-l facă, şi sunt oameni care chiar îl fac, încât în zece minute îţi dai seama că suntem în oală şi fierbem ca nişte raci fără ieşire, peste alte cinci minute vine emolientul, vine show-biz-ul şi dă cu zeamă dulce-acrişoară de uitare, nivelează, drege, acoperă, reduce la proporţii de mic amănunt trecător grozăviile tragice care s-au spus, hotărâtoare pentru viaţa noastră, le tăvălugeşte cu zâmbete, cântece şi fese goale, cu reclame de pampărşi, cu bonomii tâmpe sau deşucheate; şi le anulează, le scoate din actualitate, înfigând peste ele alte actualităţi, cât mai divertizante. Nimeni nu mai ţine azi un discurs al naţiei neastupat de fleacuri, nedisputat de saloane de automobile şi de praf pentru curăţat bideuri. Nimeni nu mai e capabil să vorbească serios o oră în România, din cauza show-biz-ului şi reclamei, a facerii şi afacerii diversiunii. În timpul ăsta translaţia capitalurilor străine continuă, în tăcere, cu toate ţâţânile unse.

   Nu suntem, (departe de asta)? o ţara de alcooluri tari (decât într-o anumită părticică a Transilvaniei). Ţuicuşoarele noastre sunt îndeobşte uşurele. Iar peste vin turnăm apă minerala sau sifon, ca să facem şpriţ. Nu suntem ţară de votcă, şnaps sau whisky, ci de şpriţuri răcoroase, aici ne duce firea. Iar dacă vinul nu e destul de bun şi de dulceag, dacă e poşircă ordinară, greţoasă, turnăm peste el sirop. Facem adică un carcalete... şi ne ameţim cu el. E vocaţia noastră.
 *      *      *  

Se fac, se scriu, se spun lucruri groaznice si cel mai ingrozitor dintre ele este translatia de la o tara cat de cat autonoma, cat de cat romaneasca, lasata de Ceausescu si ai lui, plus unii antecesori la o tara imbibata si penetrata de altii, dirijata de capitalul strain, cumparabila, cu aproape toate capacitatile deja vandute ori date pe aproape nimic, si care, legata economic de maini si de picioare, danseaza la comanda. O tara care a fost decenta si nu mai e, care a avut un ideal social de cvasi-echitate si nu-l mai are, devastata fiind de inegalitati suspecte, de speculatii nerusinate, de salbaticiile hameselii, de smecherie si depravare. O tara care a fost multa vreme aparata eroic fata de intruziunea altora si care e livrata acum bucata cu bucata, fara zgomot, pe soptite, cu proceduri impuse de afara, cu amenintari si sperturi la care reprezentantii ei, ametiti, "pun botul". Acesta e faptul major petrecut in cei 18 ani postdecembristi, rasfatat sub numele de privatizare: i s-a smuls statului roman aproape totul, i s-a lasat ca, din aproape nimic, sa intretina niste amarati, avand mereu in fata sfidarea marelui capital alogen.
Ca acest lucru fundamental sa treaca, a trebuit stropit cu o zeama de uitare, de aparent huzur, si acesta a fost show-biz-ul, marea ofensiva, in tromba, a spectacolului, a luarii mintii prin simulatia asa-zis artistica, prin prestatia aparent critica, prin idiotia anti-sens a divertismentului. S-au folosit toate licentele de dare-n stamba, de "razi ca te tai!", toate amuzamentele, porcariile, talk-show-urile, glumitele, incidentele senzationale, sporturile, intimitatile, concursurile, totul muiat zdravan in reclama, ca sa anuleze socul de capetenie, acela al instrainarii, sa-l faca digest, uns. Show-biz-ul straluceste azi unde te intorci, biata camelota zvarlita norodului, mai exact narodului, ca sa-l ameteasca, sa nu se prinda ca a fost livrat cu arme si bagaje. Vine cate un oracaitor, poporul e peste el. Se intampla cate un meci, natia sta de veghe gata sa sara in sus. Isi arata damezele bijbocul, ochiosul roman e la panda, se amuza. Se fac crime, nefericiri, accidente - sa te tii audienta! Vedeta are confidente, a divortat, i s-a rupt ciorapul, nea Sucala e numai compasiune, cum e si pentru cateii abandonati, pentru amantii parasiti, pentru soap-opera tiganeasca. Se incanta repede bietul om, e dus usor cu presul!.. Show-biz-ul ii salveaza viata interioara in timp ce padurile i se devasteaza, iar petrolul, zacamintele, banii ii ajung in alta parte. Show-biz-ul e 80% din decurgerea lui, nu mai poate fara show-biz. A lasat munca aceea dura pe care au prestat-o mosii lui, cu rost sau fara, sute de ani, a lasat indatoriri de capetenie, caci a venit fofeaza gatita, cu buricul scos, si-si spune pataraniile, ba mai si canta un cantecel deocheat, manca-o-ar mama s-o manance! Mai e si Theo, si Esca, si Vacanta Mare, si Carcotasii si santezele cu album! Mai sunt si crime nesfarsite la dl. Dan.
Daca de pilda cineva vrea sa faca acum un bilant dur al situatiei, si sunt oameni capabili sa-l faca, si sunt oameni care chiar il fac, incat in zece minute iti dai seama ca suntem in oala si fierbem ca niste raci fara iesire, peste alte cinci minute vine emolientul, vine show-biz-ul si da cu zeama dulce-acrisoara de uitare, niveleaza, drege, acopera, reduce la proportii de mic amanunt trecator grozaviile tragice care s-au spus, hotaratoare pentru viata noastra, le tavalugeste cu zambete, cantece si fese goale, cu reclame de pamparsi, cu bonomii tampe sau desucheate; si le anuleaza, le scoate din actualitate, infigand peste ele alte actualitati, cat mai divertizante. Nimeni nu mai tine azi un discurs al natiei neastupat de fleacuri, nedisputat de saloane de automobile si de praf pentru curatat bideuri. Nimeni nu mai e capabil sa vorbeasca serios o ora in Romania, din cauza show-biz-ului si reclamei, a facerii si afacerii diversiunii. In timpul asta translatia capitalurilor straine continua, in tacere, cu toate tatanile unse.
Nu suntem, (departe de asta)? o tara de alcooluri tari (decat intr-o anumita particica a Transivaniei). Tuicusoarele noastre sunt indeobste usurele. Iar peste vin turnam apa minerala sau sifon, ca sa facem sprit. Nu suntem tara de votca, snaps sau whisky, ci de sprituri racoroase, aici ne duce firea. Iar daca vinul nu e destul de bun si de dulceag, daca e posirca ordinara, gretoasa, turnam peste el sirop. Facem adica un carcalete... si ne ametim cu el. E vocatia noastra. (Paul Everac)


2 comentarii:

Crystal Clear spunea...

Daca americanii care beau whisky sunt mai curajosi, de ce l-au votat pe Obama ?

Riddick spunea...

:)

Azi am scos comentariul, intru mai rar la "bucătăria" Blogger de la Ţaranul amar, şi pe mail n-a apărut.


Postări populare