23 ianuarie 2014

Cum a devenit România o colonie. "Am scos totul la vânzare, şi cu asta ce-am făcut ?"DailyBusiness :

Dintr-o tara independenta si fara datorii cum era in 1989, Romania a ajuns o "colonie", in care deciziile strategice sunt luate mai degraba la Bruxelles si de catre FMI, decat la Bucuresti. Care au fost momentele cheie in transformarea Romaniei intr-o tara cu autonomie doar pe hartie.

"Sunt cateva elemente care nu pot fi negate. Situatia economica si politica a Romaniei este foarte apropiata de ceea ce inseamna colonie", a spus pentru DailyBusiness.ro analistul economic Mircea Cosea, care a lansat ideea transformarii Romaniei in colonie inca din 2002.


Potrivit acestuia, la fel ca orice colonie, Romania este un teritoriu in care ponderea capitalului autohton este foarte mica, in special in domenii cheie precum cel bancar.


De asemenea, relatiile comerciale externe sunt orientate monodirectional. “Peste 75% din exporturi si importuri se realizeaza cu Europa de Vest, in special cu trei tari: Germania, Franta si Italia”, a exemplificat Cosea.


In plus, ca orice teritoriu colonial, Romania nu isi foloseste resursele naturale si umane in interes propriu, iar plus valoarea pe care folosirea acestor resurse o creeaza nu este valorificata intern.


Etapele "colonizarii"Analistul Mircea Cosea a mentionat ca s-a ajuns aici in primul rand din cauza lipsei unei strategii de dezvoltare pe termen lung.

"Dupa 1989 Romania nu a avut o astfel de strategie, care sa fie realizata prin consensul politic. Adica indiferent de guvern, anumite obiective trebuia urmarite de toata lumea: agricultura, politica de mediu, de sanatate", a explicat Cosea.

In al doilea rand, analistul a enumerat faptul ca Romania nu are o politica externa care sa urmareasca interesul national, ci pe cel al partidelor politice aflate la guvernare.

"Asa se explica pozitia Romaniei in UE. La acest nivel se urmareste crearea unei imagini pozitive pentru liderii partidelor. Compromisurile fata de partenerii straini au dus Romania pe o pozitie de tara de mana a doua in UE. De aceea, din 2007 si pana in prezent, nu a avut avantaje de penetrare pe piata si un grad ridicat de absorbtie a fondurilor europene", a continuat Cosea.

Printre cazurile de "compromis" acesta a amintit de presedintele Traian Basescu la referendum si de fostii premieri Adrian Nastase la incheierea contractului cu americanii de la Bechtel si Calin Popescu Tariceanu, la privatizarea BCR.
 

In al treilea rand, Cosea a mentionat lipsa unei politici de atragere a investitiilor straine in Romania, care ar fi trebuit sa includa facilitati fiscale sau alte reglementari administrative.

"Romania a devenit astfel o tara in care s-au delocalizat activitati slab productive, manufacturiere, de asamblare si de montaj. Exemple pot fi lohn-ul din textile sau chiar politicile Renault, Ford. Daimler produce aici doar parti componente", a spus Cosea.

Din aceasta cauza, am pierdut aproape in totalitate posibilitatea de dezvoltare prin cercetare si inovare, devenind total dependenti de tehnnologia si know how-ul strain, a continuat analistul.

Un alt factor al transformarii Romaniei in colonie este si incapacitatea de a valorifica eficient resursele interne. In plus, din cauza coruptiei si clientelismul politic, tara a ajuns in 2008-2009 intr-o situatie apropiata incapacitatii de plata, a subliniat Cosea.

Prin urmare, guvernantii au acceptat acorduri prin care FMI si UE au impus tipul de politici economice caracterizate prin austeritate excesiva, exagerarea sistemului fiscal si incapacitatea de creare de locuri de munca.

"Din punct de vedere al ideii noastre de colonie, inseamna ca prin acordul cu FMI Romania nu are o capacitate deplina de a fi independenta in deciziile guvernamentale", a argumentat Mircea Cosea.

Pretul aderarii la UE

Analistul economic Ilie Serbanescu apreciaza la randul sau ca Romania a ajuns colonie din cauza privatizarii unor companii mari, pentru indeplinirea unor conditii in vederea aderarii la UE.

"O tara ajunge colonie cand i se iau 3 lucruri: resursele minerale, distributiile de energie si bancile. Aceasta situatie este produsul unui program din care face parte desfiintarea economiei proaste sau bune cum era si includerea in UE, care a desavarsit aceasta distrugere", a mentionat analistul.
 

Potrivit acestuia, asa-zisele negocieri de aderare s-au desfasurat dupa formula care nu era doar o chestie simbolica: "Vreti aderare, dati economia!".

Serbanescu a mai spus ca cel mai mare avantaj oferit de aderare - accesul la o piata libera de jumatate de miliard de locuitori - nu a mai putut fi fructificat in 2007, dupa ce a fost distrusa sau vanduta industria.

Nu poti juca fotbal fara o echipa de fotbal. Echipa nu se creeaza peste noapte
Ilie Serbanescu, analist economic
Analistul a subliniat ca la momentul intrarii in UE, Romania nu mai avea petrol, distributie de energie si gaze, industrie si banci, "tot rulajul banilor fiind luat".
 

Serbanescu a argumentat ca dupa 6 ani de la aderare, Romania a ajuns sa descopere ca ar fi bine sa indrepte in afara UE exporturile, realizate oricum in marea lor parte de companii straine. "Atunci care e avantajul UE?", intreaba retoric analistul.

Acesta a mentionat ca in timp ce investitorii evoca posibilitatea retragerii din Romania de la companii precum Dacia sau Sidex, "de la resurse nu pleaca nimeni". Dar privatizarile Dacia sau Sidex nu au reprezentat conditii de pre-aderare la UE.

Pentru a sublinia statutul de colonie al Romaniei, Serbanescu a atras atentia ca "adevaratul premier al Romaniei" nu este Victor Ponta, ci reprezentantul FMI in Romania. "El decide ce se privatizeaza, cand se privatizeaza, bugetul, anvelopa salariala, numarul de oameni in sistemul bugetar. Asta e statutul unei colonii, decid altii", a mai spus analistul. 

El a mentionat ca pentru a recastiga independenta va fi nevoie, ca si in cazul fostelor colonii din secolul 20, de lideri care sa implementeze un program bine definit.

Tendinta de a ne vinde usor era criticata inca din perioda interbelica de maestrul Constantin Tanase, care intreba retoric: "Am scos totul la vanzare, si cu asta ce-am facut?".
Colonie = Teritoriu ocupat si administrat de o natiune straina si care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural. (dexonline.ro)

Citeste si

Chiar avem nevoie de FMI? Cum am ajuns datori-vanduti si ce-i de facut

Cine plateste, comanda: Cum a ajuns FMI "stapanul" Romaniei

CE recomanda Romaniei finalizarea acordului cu UE si FMI. Vezi toate propunerile

 

Niciun comentariu:


Postări populare